sâmbătă, 19 ianuarie 2008

Volvo vrea crossover


Asa cum se cade unui constructor de talie mondiala, Volvo vrea sa isi extinda gama de vehicule si pe sectorul crossover-elor, concurat intens de actualele BMW X3, VW Tiguan, Mazda CX-7 si de viitoarele Mercedes GLK, Audi Q5 si Land Rover LR2.


Asa ca suedezii nostri s-au pus pe treaba si au scornit un vehicul capabil sa umple prapastia dintre un SUV de mari dimensiuni si un vehicul compact. Si pentru ca ne-a obisnuit astfel si pentru ca asa ii sta bine, Volvo va boteza crossover-ul XC60, ca sa incapa numai bine sub XC90. Prima aparitie oficiala ne va fi "servita" de constructorul scandinav chiar in luna martie a acestui an, la Salonul Auto de la Geneva, urmand ca versiunea de productie sa fie lansata pe piata abia la sfarsitul lui 2008, inceputul lui 2009.


Ca detalii de atmosfera, trebuie sa stim ca cea mai proaspata nascocire scandinava va fi echipata cu un propulsor pe benzina de 1.8 litri, o unitate supraalimetata de 2.5 litri si un V6 de 3.2 litri. Pentru cei care vor opta tot pentru motorina, in ciuda pretului care depaseste benzina, trebuie sa stim ca vor avea de ales intre doua propulsoare, unul de 1.8 litri si unul de 2.3 litri.


Din pacate suedezii nu pot face minunipeste noapte si trebuie sa ne multumim cu asteptatul... sa speram ca si acest crossover va excela la capitolul siguranata pasagerilor. Marea batalie se va da la testele EuroNCAP, unde XC60 va fi obligat sa invinga modelul Nissan Qashqai pentru a-si pastra titulatura, crossoverul japonez inregistrand cel mai bun rezultat din istorie.